Fertil og farlig, del 2

«Det er som om de tror det skal poppe tre unger ut av meg på vei ut av et eventuelt intervju,» skriver Ida Korneliussen i Aftenposten mandag 2. mai.

To og et halvt år har gått siden min Aftenposten-kronikk om barnespørsmålet på jobbintervju. Som fikk oppfølging her og der. Uten at det hjalp nevneverdig.

«I ansettelsesprosessen, herunder under intervju, må ikke arbeidsgiver be om at søker, uavhengig av kjønn, skal gi opplysninger om graviditet, adopsjon eller familieplanlegging. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte.»

Denne endringen i likestillingsloven (§4) ble vedtatt i fjor. Idas innlegg, mine egne erfaringer og andre jeg hører om, viser at et forbud mot spørsmål om familieplanlegging ikke nødvendigvis var noen god idé. Jeg er overbevist om at jenter blir silt ut av søknadsbunken allerede før intervjufasen, tross riktige kvalifikasjoner, fordi det ikke er lov til å spørre om familieplanlegging og at arbeidsgiver dermed unngår hele problemstillingen ved å la være å innkalle. På grunn av en eventuell trang til reproduksjon, og på grunn av en lov som motarbeider åpenhet og tillit.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Filed under Arbeidsliv, Diskriminering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s