På quiztreningsleir

To ting var jeg ganske sikker på at jeg aldri kom til å bli:
1. President
2. Deltaker i norges-, europa- og verdensmesterskap i noe som helst

Og nå? Under NM i september ble jeg valgt til president i Norges Quizforbund. I går var jeg med på å organisere treningsleir for A- og B-landslaget til europamesterskapet i quiz, som starter førstkommende fredag i Brugge i Belgia.

PÅ EM-TUR: Her skal quiz-EM være! Klokketårnet i sentrum av Brugge i Belgia. Foto: Graham Richter

Dan Børge Akerø spurte meg under første QuizDan-program hvordan landslaget trener på quiz. Akutt lampefeber forhindret meg i å svare skikkelig på dette, så her kommer det:

Som til alle mesterskap må det trenes. Vi simulerer rett og slett konkurranseformene for landslag i EM. Quiz-EM pågår gjennom en hel helg. Fredag ettermiddag skal landslagene inn i kvalifisering. Andre har muligheter til å stille lag som svarer på de samme spørsmålene, men i en egen disiplin: Aspirational Cup.

Til EM reiser Norge med en delegasjon på 28 quizglade kvinner og menn. A-landslaget består av Tore Dahl, Ole Martin Halck, Lars Heggland og Thomas Kolåsæter. De konkurrerer mot tolv andre landslag. Quizforbundet har også tatt ut et B-landslag, som deltar i Aspirational Cup: Dag Fjeldstad, Geir Hjerthén Kristiansen, Stig Sanner og Harald Aastorp. Selv skal jeg aspirere sammen med tre knallsterke karer på laget Norway X: Knut Heggland, Eivind Moskvil og Øystein Aadnevik. Det er tre andre norske lag som stiller opp, og totalt er det 42 lag påmeldt.

I innledende runder får alle hundre spørsmål fordelt på sju omganger. Fem på 12 spørsmål, to på 20. Ganske vanskelige greier. Desto deiligere når et rett svar kommer ned. Poeng som i utgangspunktet virker skjøre, kan reddes inn på konstrutive lagprosesser, quizrutine og riktige og sterke allmennkunnskaper. Men noe er rett og slett klin, skvatt umulig for folk som ikke er av landslagskaliber.

Her er noen eksempler fra gårsdagens trening. Hvor mange tar du? Scroll ned til kommentar nummer to for svarene. Takk til Jørgen Skjånes, Toril Opsahl, Trine Aalborg, Geir H. Kristiansen og Karen Skjånes for spørsmål!

1. Byen Kuching er med sine nesten 1 million innbyggere den mest folkerike byen på hvilken øy?
2. Hvilket arrangørland i fotball-VM for herrer ble slått ut i åttendedelsfinalen i sitt eget mesterskap?
3. Hvem skrev diktet Theogonien?
4. I hvilket band har Cliff Williams spilt bass siden 1977?
5. Hva het den tunisiske gateselgeren som satte fyr på seg selv 17. desember 2010, en handling som trigget revolusjonen i landet?
6. I hvilken by døde Frank McLaury, Tom McLaury og Billy Clanton 26. oktober 1881?
7. Apollon ga ham eselører etter at han favoriserte Pan i en musikkonkurranse, men en verre forbannelse var muligens en han måtte vaske seg i elven Paktolus for å bli kvitt. Hvilken mytisk person snakker vi om?
8. Hva heter den britiske komponisten som skrev (den noe enerverende) sangen ”Bananas In Pyjamas” (1967), som ga inspirasjon til den australske barne-tv-serien med samme navn? Han skrev også musikk til tv-serien Doctor Who og er nevø av en relativt kjent barnebokforfatter med samme etternavn.
9. Hvem fikk som førstemann Nobelprisen i medisin/fysiologi (1901)? 10. Hva var det Jack Dorsey skapte i mars 2006?
11. Hvilken ”geografisk” term ble først brukt på trykk av den amerikanske journalisten Don Hoefler (1922-1986) i en artikkelserie i handelsavisen Electronic News tidlig i 1971?
12. Port Tawfik ligger i sørenden. Hva ligger i nordenden?
13. I hvilken amerikansk film fra 1996 heter presidenten Thomas J. Whitmore og har en fortid som pilot i Golfkrigen? Filmen hadde et budsjett på 75 millioner dollar.
14. Hvilken av de tre hydrogenisotopene er radioaktiv?
15. Hvilket krydder skal tradisjonelt drysses på den amerikanske juledrikken eggnog?
16. Hva kalles den kalde, sterke og ofte turbulente vinden fra nordøst som blåser langs Adriaterhavets nordøstside? Navnet har etter hvert blitt en mer generell betegnelse på kalde fallvinder i kyst- og fjordstrøk.
17. Hvem brukte skipene HMS Erebus og HMS Terror på sin mest kjente ekspedisjon?
18. Hva slags dyr er en Appalachian cottontail?
19. Hva heter designcolleget i New York som har fostret designere og kunstnere som Donna Karan, Marc Jacobs, Edward Hopper, Jasper Johns og Tom Ford?
20. Hvilken geokjemiker daterte i 1956 jordens alder til 4,55 milliarder år, et tall som står uforandret i dag? Gjennom sitt arbeid påviste han økte blynivåer i atmosfæren og havet, og var en viktig pådriver for å fjerne blyet i bensinen.

PS:QuizDan ser du på NRK1 hver lørdag kl 20.25! To innledende runder igjen nå, så tre semifinaler og så finale. Sigve, Harald og jeg (altså Tryggve Grans skiskole) blir å se 19. november.

Reklame

2 kommentarer

Filed under Quiz

2 responses to “På quiztreningsleir

 1. Et litt annet nivå på spørsmålene her enn på QuizDan – heldigvis.

 2. Det tok sin tid med svar på spørsmålene… men her er de, i alle fall!

  1. Borneo
  2. USA (1994, tapte 0-1 for Brasil)
  3. Hesiod
  4. AC/DC
  5. Mohamad Bouazizi
  6. Tombstone, Arizona (O.K. Corral)
  7. Kong Midas
  8. Carey Blyton
  9. Emil Adolf von Behring
  10. Twitter
  11. Silicon Valley
  12. Port Said (nord- og sørenden av Suezkanalen)
  13. Independence Day
  14. Tritium. De to andre heter protium og deuterium.
  15. Muskat (vanligst – kanel brukes også)
  16. Bora
  17. Sir James Clark Ross
  18. Hare/kanin
  19. Parsons the New School for Design
  20. Clair Cameron Patterson

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s