Sveip gjennom pophistorien

The Temptations dukker opp fire ganger i Chartsweep. Første nr 1-hit var "My Girl" i 1965. Noen som tar de tre andre, uten å google?

På en time og ett kvarter kan man oppleve nesten femti år med pophistorie.

Tidslinjene dukker opp overalt. Forrige innlegg handlet om sosiale medier. Nå er det musikk som gjelder.

Lydverket har lagt ut Chartsweep. Over to mp3-filer får man høre fem sekunder fra hver av låtene som har vært nummer en på Billboard-listene i en periode på nesten femti år, fra Dean Martin i 1956 til «I Will Always Love You» med Whitney Houston i 1992. Her lastes det ned fra iTunes til den store gullmedalje og sjekkes på Billboard Hot 100 og Wikipedias liste over nummer en-hits.

Den som har tatt på seg jobben med å samle alle klippene er den nederlandsk-amerikanske popentusiasten og tidligere universitetslæreren Hugo Keesing. I begynnelsen virker overgangene sømløse. Kommer vi til 1966, blir akkurat det verre å få til. «When a Man Loves A Woman», «Paint It, Black», «Paperback Writer» og «Strangers in the Night» toppet Billboard-lista i løpet av en drøy måned. Men pytt. Denne musikalske collagen er perfekt for zappegenerasjonen og passerer nesten som avantgarde. Hvilket gjør at det forsvarer at jeg bruker arbeidstiden min på å lytte gjennom.

Quizmessig er dette en gullgruve. Med dette gjør jeg mitt for at Tryggve Grans skiskole skal vinne musikkquizene på O’Reilly’s framover.

Reklame

1 kommentar

Filed under Estetikk, Formidling, Musikk

One response to “Sveip gjennom pophistorien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s