«Skal du ha barn?»

Å forby spørsmål om graviditet på jobbintervju kan gjøre jobbsøking enda vanskeligere for kvinner i «barneklar alder», skriver jeg i en kronikk i Aftenposten i dag.

Heldigvis finnes det arbeidsgivere som gjør det eneste rette og ser på kvinnelige arbeidstakere i «barneklar alder» som en ressurs og bedømmer oss ut fra våre kvalifikasjoner, ikke ut fra vår eventuelle trang til reproduksjon. Men både forskning, medieoppslag, egne erfaringer, ting venner og bekjente har opplevd, nettfora for gravide og småbarnsforeldre og kommentarfeltet i kronikken viser dessverre at det er en del som ikke gjør det.

Vi vet en del om hvem som er diskriminert på grunn av graviditet og hvordan de opplever dette. Og det er flott. Dessverre vet vi for lite om hva arbeidsgiverne egentlig mener og hva som er bakgrunnen for diskrimineringen.

Dermed blir intervjusituasjonen lett preget av mistillit fra begge sider fra starten, noe som ikke er et godt utgangspunkt for verken en samtale eller et arbeidsforhold. Forslaget om å forby spørsmål om graviditet på jobbintervjuer er et godt initiativ, men i forarbeidet er det så vidt jeg kan se ikke gjort noe for å bøte på dette mistillitsforholdet.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Arbeidsliv, Diskriminering

2 responses to “«Skal du ha barn?»

 1. Ulrik Fredrik Thyve

  Hey!

  Det finnes vel en dom som er tildels relevant, men den omhandler en midlertidig ansatt som i hele ansettelsesperioden er gravid. Man hever da ansettelsesavtalen på kontraktsrettslig (ikke arbeidsrettslig) grunnlag grunnet bristende forutsetninger.

  Ulrik

 2. Hei Ulrik,
  Takk for kommentaren. Det finnes flere dommer som dreier seg om diskriminering av gravide i arbeidslivet. Høringsnotatet omtaler flere dommer fra både EF-domstolen og Norge, men her står det også at «det er begrenset rettspraksis knyttet til forskjellsbehandling på grunn av graviditet, og ingen rettspraksis som direkte gjelder spørsmål om graviditet under intervju».

  Høringsnotatet viser imidlertid til denne saken, hvor Sande Reisebyrå AS trakk tilbake tilbudet om jobb til Kjersti Reite Bang fordi hun var blitt gravid. Reisebyrået ble dømt til å betale henne erstatning, men har anket, og ankesaken har ikke vært oppe ennå. Imidlertid har jeg forstått det slik at spørsmålet om hvorvidt hun hadde tenkt å få barn eller ikke, ikke var et særlig sentralt element i saken, mer i hvilken grad det var inngått en arbeidsavtale eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s